phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

   G I N O P   
Széchenyi 2020

HUMÁN FAKTOR A REPÜLÉSBEN – Maradj képben

2019.03.19.

Szerző: Kovács Kamilla

Katonai repülésbiztonsági konferenciát tartottak Kecskeméten, a MH Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetében március 19-én, kedden „HUMÁN FAKTOR A REPÜLÉSBEN – Maradj képben” címmel.

A konferenciát dr. Kopcsó István orvos dandártábornok, MH egészségügyi főnöke nyitotta meg. A rendezvényen - mások mellett - részt vett Sáfár Albert ddtbk., valamint dr. Koller József ddtbk, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka és dr. Grósz Andor orvos ny. ddtbk. A Katonai Repülő Intézetet dr. Dunai Pál alezredes úr, egyetemi docens, a pályázati projektünk „Aviation_Human” kiemelt kutatási terület (KKT) vezetője és Kovács Kamilla harmadéves htj., a KKT hallgatói kutató asszisztense képviselte.

A konferencián idén a Humán Faktorra, annak különféle megnyilvánulási formáira helyezték a fő hangsúlyt.

Dr. Szabó Sándor András ezredes megnyitója után a témához kapcsolódó előadások hangzottak el. Elsőként a térbeli dezorientáció és a szimulátoros és valós repülési gyakorlat kapcsolatáról esett szó. Dr. Bali Tamás ezredestől hallhattuk a dezorientáció megelőzéséről szóló előadást. Majd Győri Gyula egyetemi docens tartott beszámolót az egyetemi oktatásról a polgári repülésben. Ezután Dr. Siklósi Zoltán ny. alezredes világított rá a kockázatkezelési eljárásokra a repülésbiztonság növelése érdekében. Domján Károly zászlós és Vada Gergely előadásában megtekinthettük a Virtual Reality és a repülési szimulátor alkalmazását a repülésélettani földi stessz helyzetben a Firstbeat Bodyguard 2 készülékkel. A szünet után Hornyik József alezredes számolt be a jelen – tér/idő – shock neuropszichológiai hátteréről. Ezután a HungaroControl oktatási szakreferensétől, Lautner Erzsébettől ismerhettük meg az ATC repülésirányító szerepét a BIG PICTURE kialakításában. Dr. Szabó Sándor András ezredes esettanulmányokat mutatott be a térbeli dezorientáció élettani típusaival és leggyakoribb forrásaival kapcsolatban a katonai repülésben. Végül pedig Barna Péter, az Aviatronic Kft. Igazgatójától hallhattunk az élettani és pszichés teljesítmény mutatók szinkronizált mérésén alapuló repülő-alkalmassági minősítő rendszer fejlesztéséről.

A rendezvény végén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a Magyar Légierőben megvalósult fejlesztések és az előttünk álló kihívások tükrében a humán faktor kérdése kiemelkedő fontosságú a repülésbiztonságban.

HUMÁN FAKTOR A REPÜLÉSBEN – Maradj képben HUMÁN FAKTOR A REPÜLÉSBEN – Maradj képben HUMÁN FAKTOR A REPÜLÉSBEN – Maradj képben HUMÁN FAKTOR A REPÜLÉSBEN – Maradj képben