phone +36-56-512-530
email repulestudomany@uni-nke.hu

   G I N O P   
Széchenyi 2020

Beszámoló a Firstbeat HRV konferenciáról

2019.05.12-15

Szöveg: Kovács Kamilla

„A légiközlekedés-biztonsághoz kapcsolódó interdiszciplináris tudományos potenciál növelése és integrálása a nemzetközi kutatás-fejlesztési hálózatba a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (VOLARE)” című projekt kutatói munkájához kapcsolódóan nyílt lehetőség a Firstbeat HRV konferencián való részvételre.

Firstbeat Konferencia

A rendezvény 2019. május 12-15. között került lebonyolításra Helsinkiben. A programon Dr. Dunai Pál, Dr. habil Szabó Sándor András, Domján Károly, Molnár Bernadett és Kovács Kamilla IV. és III. évfolyamos honvéd tisztjelöltek vettek részt.

A konferencia célja a Firstbeat testszenzoros mérőeszközök fejlesztéseinek ismertetése, a szívfrekvencia-variabilitás jelentőségének alátámasztása és az ezekkel kapcsolatos kutatások prezentálása.

A Konferencia első napját a Firstbeat vezérigazgatója és társalapítója nyitotta meg. Alvás és regenerálódás, fitnesz és testmozgás, az eszközök jövője. Ezek a témák voltak az első nap irányadói. A Firstbeat szakemberei kutatásokkal támasztották alá, hogy mekkora szerepe van a pihenésnek és az alvásnak a teljesítmény növeléséhez. Szó esett a fizikai és mentális teljesítmény különböző technikákkal való javításáról, amelyek szorosan fűződnek a szívfrekvencia-variabilitáshoz. A nap második felében a testszenzoros eszközök gyakorlati alkalmazásának előnyeit mutatták be tréner szakemberek. A nap zárásaként betekintést nyerhettünk a szívfrekvencia-variabilitás mérésén alapuló eszközök jövőjébe.

A második nap reggelén a szervezők fakultatív programként közös, átmozgató kocogást szerveztek a város szívében. A nap során később is ügyeltek a résztvevők egészségére, az előadások közben játékos átmozgató gyakorlatokra invitálták a közönséget. A nap fő témája a stressz és az alkalmazkodóképesség volt. A mérőeszközök és az életmód menedzsment kapcsolatáról esett szó, illetve a stressz tudományos szemszögből való megközelítéséről. A nap további részében olyan workshopokon vehettünk részt, amelyeken szó esett a Firstbeat technológia esettanulmányairól, az eszközök elit sportolói felhasználásáról, illetve az eszközök részletes működéséről.

A GINOP-2.3.2-15-2016-00007 „A légiközlekedés-biztonsághoz kapcsolódó interdiszciplináris tudományos potenciál növelése és integrálása a nemzetközi kutatás-fejlesztési hálózatba a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (VOLARE)” elnevezésű projekt keretében valósult meg az utazás.

A Konferencia eredményesen zárult, majdnem 500 résztvevő tájékozódhatott workshopok és előadások formájában. A témában neves előadóktól rengeteg hasznos információt tudhattunk meg, amelyeket további kutatásaink során felhasználhatunk.

Firstbeat Konferencia Firstbeat Konferencia